НАРОДНИ МУЗЕЈ

НАРОДНИ МУЗЕЈ ПАНЧЕВО

Народни музеј основао је доктор Борислав Јанкулов 1923.године.
Музеј је настао из приватних збирки и спада међу старије установе ове врсте у земљи, То је музеј комплексног типа са одељењима за етнологију, археологију, историју, историју уметности, центром за документацију, библиотеком, фото и препараторском лабараторијом.

Данас је ово модерна институција са великом и вредном сталном поставком, галеријама, депоима у којима се чува на хиљаде прикупљених и стручно обрађених музеалија, али такође и са рачунараском и другом електронском опремом неопходном за 21. век.

Поједини експонати који се овде данас чувају, попут слике „Сеобе Срба“ Паје Јовановића, заставе Српског Војводства из 1848. године, или предмета из „Старчевачке културе“ старих више хиљада година, по свом значају увелико превазилазе локалне оквире.

Музеј се налази у згради Магистрата која је подигнута 1833. године.

Радно време музеја и адреса

Адреса : Трг Краља Петра I бр. 7
e-mail : muzejpan@3dnet.rs
број телефона : 013 / 342 – 666
факс : 341 -651

  1. muzej-pancevo.org.rs/

 

Железничка музејска композиција

Наласи се на Градском кеју у непосредној близини старе железничке станице. Састоји се од локомотиве и два вагона. Парна локомотива је експонат Железничког музеја у Београду а цела композиција је једина у Србији заштићена као споменик техничке културе.
О целој композицији бригу води Клуб љубитеља железнице Панчево, а особа за контакт је Јосип Вебер 063/8-555-788.

МУЗЕЈСКА ЗБИРКА СТАРОВРЕМЕНСКИХ МОТОЦИКАЛА

Недалеко од центра града у улици Браће Јовановића број 36 налази се јединствена збирка старовремнских мотоцикала на територији Србије. Преко 80 мотоцикала од којих је већина у возном стању представљају праву атракцију, која ће вас на моменте вратити на почетак 20 века.
Особа за контакт Драган Маркушев, председник удружења Љубитеља старовременских мотоцикала 063/240-817

Збирку је могуће погледати уз претходну најаву.

 

АРХЕОЛОШКА НАЛАЗИШТА
Неолитско Старчево
Долово

 

НЕОЛИТСКО СТАРЧЕВО

Старчевачка култура је средњонеолитска култура која се распростирала на централном Балкану. Име је добила по локалитету Старчево, мешовитом насељу града Панчева.

Прва ископавања на локалитету Старчево, који се налази на левој обали Дунава, вршио је 1939. године Миодраг Грбић. Средином педесетих година XX века, истраживања су вршили Милутин Гарашанин као и Драга Гарашанин. Пронађене су доста грубе керамичке посуде, али и керамика осликана са геометријским орнаментима, као и антропоморфне фигурине рађене од печене земље. Пронађена су и оруђа од камена и костију. Датирање налаза није сасвим поуздано, али се узима да покривају период петог миленијума пре нове ере.

Старчевачка култура се често проширује налазима са других локалитета са Балкана и средње Европе, па се често користи назив Старчево-Кереш-Криш, по налазиштима у Мађарској и Румунији. Овај назив означава јединство три блиске културе: старчевачке, керешке и кришке културе које су обухватале велико подручје данашње југоисточне Србије, Мађарске,  и Румуније.

Старчевачка култура доноси почетке сталног насељавања становништва и пољопривреде (пшеница, јечам и просо) и узгајања стоке (овце/козе и говеда), док су лов и риболов мање заступљени.

Старчевачку културу сменила је винчанска култура.

У непосредној близини археолошког локалитета Старчево-град изграђено је мало неолитско насеље, као реплика начина живота неолитског човека. Сам локалитет налази се на пар километара од Панчева на улазу у село Старчево. Постоји могућност обиласка насеља уз пратњу стручног водича и комплетан програм који ће вас на моменат вратити у време неолита, али је неопходна претходна најава на телефон или

http://neolithicstarcevo.wordpress.com/