У току израде Стратегије развоја града Панчева, и стручна и шира јавност исказала је потребу да град Панчево обогати садржаје на две реке на којима лежи град Панчево.

Катамаран „Панука” изазива велику пажњу посетилаца и грађана Панчева још од првог дана откако је у функцији и веома је значајан део туристичке понуде Панчева.

Град је прибавио катамаран средином 2015. године, гласањем грађана у оквиру пројекта “Партиципативно буџетирање”. Током 2017. године вожње катамараном су биле бесплатне за све заинтересоване путнике. Током 2018. Године додатно је опремљен и пререгистрован у привредне сврхе, што омогућава да се више путника превезе у једној тури. У сезони у 2018. години више хиљада путника је превезено катамараном “Панука”, а значајан проценат су странци. Велики је и број Београђана који долази да се вози катамараном, а многи од њих враћали су се више пута током сезоне.

Од ове године и сам градски понтон на Тамишу изгледа другачије. Град Панчево и Туристичка организација града Панчева реализовали су пројекат „Унапређење градског понтона на Тамишу у Панчеву“, и то захваљујући средствима АП Војводине која је суфинансирала пројекат, као и средствима Еуропске уније која је помогла реализацију пројекта „Роцк &Ривер“. У циљу повећања безбедности и несметаног кретања путника, током овог пројекта извршена је реконструкција понтона, прилазних мостова, постављене су капије. Након завршене реконструкције сада на понтону постоји прикључак за струју, хидрант, као и видео наџор 24 сата, како на понтону тако и на катамарану, ма прибављена је и обавезна противпожарна опрема и опрема за спашавање. Поштујући Закон о пловилима и пловидби рекама, од ове године Туристичка организација града Панчева је обезбедила је, поред стандарних, и прслуке за децу која само уз одобрење родитеља могу да се возе катамараном. Пооштрени законски прописи који регулишу ову област су тиме испоштовани, а изглед катамарана и понтон су усклађени у потпуности према њима.
2Куповина катамарана показала се већ у првој години оправданим улагањем, јер је од самог почетка владало велико интересовање за вожње. Откако катамаран “Панука” превози туристе по Тамишу велики број грађана је имао прилику по први пут да види изблиза светионике, куле близнакиње на ушћу Тамиша у Дунав, једини пар светионика дуж читавог тока Дунава и симбол града Панчева. Главни циљ организовања тура катамараном је упознавање грађана, а пре свега ученика основних и средњих школа, са светионицима и осталим културно историјским наслеђем чији остаци постоје дуж обале реке Тамиш, као и подизање еколошке свести о очувању водних ресурса.

Уз разноврстан манифестацијски туризам, у првом плану Туристичке организације града Панчева ове године били су туристички производи из области наутичког туризма, индустријског и културно-историјског наслеђе. Једна од бројних активности коју спроводи Туристичка организација града Панчево је и акција „Упознај свој град”, у оквиру које је током 2018. године више основних и средњих школа организовало упознавање својих ученика са историјом Панчева и богатим културно-историјским наслеђем, као и другим знаменитостима Панчева у пратњи стручног туристичког водича.

Катамаран „Панука”, као и градски понтон, власништво су Града Панчева, који су дати на управљање Туристичкој организацији града Панчева ради унапређења туристичке понуде у граду кроз наутички туризма. Тренутно мирују у ишчекивању нове туристичке сезоне.