5

„Дани Вајферта“  градска манифестација која ће се и ове године  одржати у Панчеву.
Намера организатора манифестације, Туристичке организације Панчева, је да се кроз промоцију лика и дела угледног Панчевца Ђорђа Вајферта истакну туристички, културно-уметнички и привредни потенцијали града Панчева.

 

Живот Ђорђа Вајферта, индустријалца, првог гувернера Народне банке, ктитора, поштоваоца уметности и колекционара, добротвора, заштитника деце, жена и сиромашних, неисцрпан је извор инспирације за туристички обилазак Панчева. На тој идеји почивају напори Туристичке организације да се у оквиру једне манифестације и више различитих програмских садржаја јавност упозна са богатим индустријским и културним наслеђем Панчева и знаменитим личностима које су у њему рођене и/или живеле.

Путовањем кроз живот и заоставштину Ђорђа Вајферта, од његовог рођења и детињства па све до последњих дана и смрти (1850-1937), у Панчеву ће накратко оживети давно заборављено време пионирских подухвата: првих домаћих пивара познатих и у Европи, рударских радова о којима се причало и ван наших граница, првих банкарских трансакција, значајних улагања у уметност и науку, и што је најважније, несебичних доброчинстава.

Афирмисањем вредности које је Ђорђе Вајферт неговао (марљивост, радозналост, истраживачки дух, одговорност, човекољубље) манифестација „Дани Вајферта“ има за циљ да поново успостави дух заједништва, по коме су грађани Панчева били препознатљиви кроз историју.

 

Манифестација „Дани Вајферта“ почиње разноврсним пратећим програмским активностима већ средином маја, док ће се централне активности одржати у срцу старог градског језгра. Програм је подељен у неколико сегмената, од којих издвајамо туристички (екскурзије средјношколаца и промоција нове туристичке руте), културно-уметнички (концерти, изложбе, пројекције филмова, предавања) и сегмент посвећен привредницима (стручни скупови, сајам старих заната).

       Организатор манифестације је Туристичка организација Панчева, под покровитељством града Панчева.