СПЕЦИЈАЛНИ РЕЗЕРВАТ ПРИРОДЕ ДЕЛИБЛАТСКА ПЕШЧАРА

Највећа пустиња Европе

Добродошли у Европску Сахару, која по свом настанку представља јединствен феномен у Европи. Настала је током леденог доба од моћних наслага еолског песка који је у појединим моментима под ударом Коашве претио да затрпа и Беч. Управо из отг рзлога кренуло се у пошумњавање Пешчаре. Подручје резервата простире се на површини од 34.830 хектара и заузима подручје општина Панчево, Ковин, Бела Црква, Вршац и Алибунар. Преко Панчева у Делиблатску пешчару је могуће доћи преко Долова, Делиблата или Владимировца. Нјпознатије дестинације су Девојачки бунар, Чардак и Долово.

Дугачка је око 35 километара а широка око 11, надморска висина креће се до 250 метара, колико имају Загајичка брда, јединствен локалитет пешчаних дина, недалеко од некада познатог воноградарског краја села Сушара. На самој територији резервата постоје три степена заштите.

Због свих својих арактеристика представља генетски ресурс наше планете и уједно представља подручје на којем су станиште пронашле многобројне угрожене врсте и природне реткости не само на подручју Србије и Европе већ и читавог света. Посебно се истиче преко 900 биљака, од којих око 40 има статус природне реткости (банатски и степски божур, гороцвет…) и преко 15000 инсеката и 39 врста сисара. Посебно се истичу вук и орао крсташ.

Само подручје пешчаре је безводно али се на њеном ободу налазе значајни водотокови: Дунав, Караш, канал Дунав Тиса Дунав…

Центар излетничког и рекреативног туризма представља локалитет Чардак којим управљају ЈП Војводине шуме, ШГ Банат, и на том подручју се налазе и обележене пешачке стазе, и Девојачки бунар, недалеко од Владимировца.

Поред природног потенцијала пешчара је позната и као одлична локација за филмску индустрију и на њеном подручју снимљено је неколико култних филмова и то претежно у околини Долова (Ко то тамо пева, Варљиво лето, Бој на Косову…). Од Панчева до Леанке има око 25 километара, Девојачког бунара 35, а Чардака око 40 километара.