Неолитско Старчево
Долово

 

НЕОЛИТСКО СТАРЧЕВО

Старчевачка култура је средњонеолитска култура која се распростирала на централном Балкану. Име је добила по локалитету Старчево, мешовитом насељу града Панчева.

Прва ископавања на локалитету Старчево, који се налази на левој обали Дунава, вршио је 1939. године Миодраг Грбић. Средином педесетих година XX века, истраживања су вршили Милутин Гарашанин као и Драга Гарашанин. Пронађене су доста грубе керамичке посуде, али и керамика осликана са геометријским орнаментима, као и антропоморфне фигурине рађене од печене земље. Пронађена су и оруђа од камена и костију. Датирање налаза није сасвим поуздано, али се узима да покривају период петог миленијума пре нове ере.

Старчевачка култура се често проширује налазима са других локалитета са Балкана и средње Европе, па се често користи назив Старчево-Кереш-Криш, по налазиштима у Мађарској и Румунији. Овај назив означава јединство три блиске културе: старчевачке, керешке и кришке културе које су обухватале велико подручје данашње југоисточне Србије, Мађарске,  и Румуније.

Старчевачка култура доноси почетке сталног насељавања становништва и пољопривреде (пшеница, јечам и просо) и узгајања стоке (овце/козе и говеда), док су лов и риболов мање заступљени.

Старчевачку културу сменила је винчанска култура.

У непосредној близини археолошког локалитета Старчево-град изграђено је мало неолитско насеље, као реплика начина живота неолитског човека. Сам локалитет налази се на пар километара од Панчева на улазу у село Старчево. Постоји могућност обиласка насеља уз пратњу стручног водича и комплетан програм који ће вас на моменат вратити у време неолита, али је неопходна претходна најава на телефон или

http://neolithicstarcevo.wordpress.com/