На иницијативу бригадног генерала Михајла Михаљевића  мала зелена површина на ободу града уређена је 1829 године, у праву зелену оазу и највећи парк у Панчеву. Од тог дана Народна башта постаје омиљено шеталиште и простор за боравак у природи. .

Свој процват парк доживљава у време припреме и одржавања „Велике занатлијске и пољопривредне изложбе Панчева и околине“ од 15-тог августа до 15-тог септембра1905. године. Међународну изложбу посетило је чак 104.080 посетилаца

Од 2008. године, започета је реконструкција парка, који је током деведесетих година доста руиниран. Великим залагањем ЈКП „Зеленило„ Народна башта доживљава потпуну ренесансу. Уређене су пешачке стазе, игралишта за децу, кафе-галерија, справе за рекреацију, реконструисан павиљон у коме се одржавају концерти и културни програми током лета. На површини од 15 хектара налази се око 2000 стабала, међу којима доминирају:  липе (Tilia sp.), јавори (Acer sp.), дивљикестен (Aesculus hippocastanum), мечија леска (Corylus colurna) и друге. Примерци одраслих црних борова (Pinus nigra), црног ораха (Juglans nigra), обичног ораха(Juglans regia) и врба (Salix sp.) дали су посебан печат новонасталој парковској површини.Народна башта је место пуно цвећа, живописних хортискулптура, место дечије граје и простор у коме се у летњим ноћима уз пријатно осветљење канделабара, свира музика у павиљону.Парк се од свог постанка мењао више пута, али једини живи сведоци јесу стари храстови лужњаци (Quercus robur), у чијој сенци се већ два века играју овдашња деца.Најстарије дрво у парку се налази надомак дечијег игралишта у непосредној близини кафе-галерије, и сматра се да је остатак некадашње шуме од које је парк настао.

Тако уређена Народна башта наставила је да негује традицију главног излетишта и места за боравак у природи и постала један од најлепших паркова у земљи радо посећено и од становника других градова.