Изложба радова „Конкурс за израду идејног решења реконструкције и ревитализације Народне
(старе Вајфертове) пиваре у Панчеву“
Пратећи програм манифестације „Дани Вајферта“

У понедељак, 25. маја са почетком у 19 часова, у просторијама Сектора за урбанизам у Панчеву, биће отворена изложба радова урбанистичко – архитектонског конкурса за израду идејног решења реконструкције и ревитализације Народне (старе Вајфертове) пиваре у Панчеву. Изложба се реализује у организацији Града Панчева и ЈП „Дирекција за изградњу и уређење Панчева”, као део пратећег програма нове градске манифестације „Дани Вајферта“, која се први пут одржава у Панчеву, од половине маја до средине јуна, под слоганом „Место одакле је све почело“ и у организацији Туристичке организације Панчева. Изложба ће трајати до 15. јуна.

Прву награду на конкурсу добио је ауторски тим у саставу: Дејан Миљковић, Петар Сазадановић и Јелисавета Арсеновић, а у образложењу стручног жирија се наводи: „Рад нуди смело, атрактивно, обликовно и функционално решење задатог индустријског комплекса, које обезбеђује добар синергијски баланс старог и новог. Предлаже се потпуно застакљивање и наткривање западног дела унутрашњег дворишта, чиме се формира велики, целовити, централни јавни хол у средишту комплекса. Насупрот томе, са друге стране централног објекта, источни део унутрашњег дворишта је третиран као живописна отворена јавна занатска улица са добро позиционираном летњом баштом пивнице…“

Конкурс је новембра 2014. расписао Град Панчево са циљем да се изабере најбоље идејно урбанистичко- архитектонско решење реконструкције и ревитализације старе Вајфертове пиваре. Идеја расписивања конкурса била је да предложена решења допринесу оживљавању овог комплекса као вредног споменика индустријског наслеђа – непокретног културног добра од великог значаја, и да га повежу са непосредним окружењем (обалом Тамиша, центром Панчева, осталим културно-историјским споменицима у ближем и даљем окружењу).

Више о манифестацији можете прочитати на страни  „Дани Вајферта“