У уторак, 2. јуна у 19 часова, у дворана „Аполо”, а у оквиру пратећег програма манифестације „Дани Вајферта“, биће одржано предавање уз мултимедијалну презентацију на тему „Ђорђе Вајферт и Панчево”. Предавач и водич кроз историју породице Вајферт у Панчеву биће Никола Влајић, етнолог.

 

Након тога, заказана је пројекција документарно-играног филма „Ђорђе Вајферт”, у продукцији Фондaције „Ђорђе Вајферт”. Програм се реализује у сарадњи са Фондацијом, уз подршку Вајферт пива (HEINEKEN Србија).

 

Више о филму „Ђорђе Вајферт“:

 

Поводом 162 године од рођења Ђорђа Вајферта (1850–1937), индустријалца чији је живот и дело увелико обележило развој Србије крајем XIX и почетком XX столећа, Радио-телевизији Србије њему у част, 2012. године премијерно је емитовала документарно-играни филм „Ђорђе Вајферт”.

Детаљном представом живота и рада Ђорђа Вајферта, аутор филма приказује и друштвену климу тог времена, дух и етику српског друштва које је стасавало и градило се у амбијенту ратова, преврата, атентата. У филму о Ђорђу Вајферту, између осталих говоре: тадашњи гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић, професор др Ђорђе Станић, професор др Љубодраг Димић, и генерални директор РТБ Бор Благоје Спасковски.

 

Филм је реализовала продукција „Визура” у копродукцији са Фондацијом „Ђорђе Вајферт” и Радио-телевизијом Србије, а на основу средстава добијених од Министарства културе Републике Србије и Филмског центра Србије на конкурсу за производњу документарних филмова за 2010. годину.

Сценариста и редитељ филма је Светислав Бата Прелић, познат по филмовима „Шећернa водица”, „Полтрон”, „Биро за изгубљене ствари” и многим другим.

Редитељ Прелић рекао је да га је прича о Вајферту окупирала више од годину и по дана и да су га фасцинирали лик и дело тог човека. Прелић је истакао да је „Вајферт имао модеран европски став у бизнису, а истовремено осећај за хумане акције; у његовој пивари први пут код нас уведено је боловање за запослене, школовао је децу својих радника, у младости је био ратник добровољац, а касније велики донатор српске војске”.

 

Младог Ђорђа Вајферта глуми Андреј Шепетковски. Филм траје 60 минута, али с обзиром да је екипа снимила дванаест сати материјала, могући су наставци приче о овом, како је рекао Шепетковски, индустријалцу и добротвору, ратнику и визионару. Директор фотографије је Александар Иванчевић, монтажер Бранислав Годић, а аутор музике Александар Симић.